AuspiCiOus-studie

Patiënten met een deficiënt MMR (dMMR) maagkanker of slokdarmkanker worden behandeld met twee chemokuren gevolgd door immuuntherapie. Er wordt onderzocht wat de invloed is van chemotherapie gevolgd door immuuntherapie op de tegen de tumor gerichte afweerreactie. Daarbij wordt gekeken of de combinatie van deze behandelingen beter werkt dan enkel chemotherapie.

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is te onderzoeken wat het effect is van een behandeling met twee chemokuren gevolgd door immuuntherapie op de tegen de tumor gerichte afweerreactie. Hiervoor bepalen we een afweer stimulerend kenmerk, ook wel een marker genoemd, en het aantal afweercellen van een bepaald type dat zich in en rondom de tumor bevindt.
Daarnaast wordt gekeken of de tumor kleiner wordt, hoe de kwaliteit van leven van de patiënt is en hoe de ervaren bijwerkingen zijn. Dit wordt vergeleken met patiënten die een standaardbehandeling krijgen.

De volgende combinatie wordt onderzocht:
Capecitabine en Oxaliplatin (CapOx) (chemotherapie)
Retifanlimab (immuuntherapie)

De behandeling duurt minimaal 14 weken met een maximum behandelduur van 110 weken. De follow-up zal tot 5 jaar na start van de behandeling doorgaan.