SCOPE trial

De SCOPE trial is een single center onderzoek in het Erasmus MC waarin patiënten met hoofd-hals kanker een screening endoscopie ondergaan om zo slokdarmkankers en voorlopers van slokdarmkanker vast te stellen.

Doel van het onderzoek

Patiënten met hoofd-hals kanker hebben een groter risico op slokdarmkanker. Het doel van deze studie is vaststellen hoe vaak slokdarmkanker voorkomt bij deze patiëntengroep.

Achtergrond van het onderzoek

Het is bekend dat patiënten met hoofd-hals kanker een groter risico hebben op het ontwikkelen slokdarmkanker. Door komt door gemeenschappelijke risicofactoren, zoals onder andere roken en alcohol gebruik. Slokdarmkankers geven pas in een vergevorderd stadium klachten en worden daardoor vaak pas in latere stadia vastgesteld, waardoor patiënten niet meer kunnen genezen. Door middel van screening van de slokdarm bij patiënten met hoofd-hals kanker hopen we slokdarmkanker in een vroeg stadium op te kunnen sporen. Hierdoor kunnen patiënten vaak nog behandeld worden met volledige genezing tot gevolg. Daarnaast kan dit de overleving en kwaliteit van leven van patiënten met hoofd-hals kanker helpen verbeteren.

Screening

De screening van de slokdarm wordt uitgevoerd door middel van een endoscopie. De Maag- Darm- Leverarts kijkt op 3 verschillende manieren met de slokdarmwand tijdens de endoscopie; (1) met wit licht, (2) met blauw licht waarbij de bloedvaten in de wand goed beoordeeld kunnen worden, (3) met jodium kleurstof waarbij de afwijkende cellen in de slokdarmwand felgeel aan kleuren en normale slokdarmwand bruin. Indien er tijdens de screening voor (voorloper van) slokdarmkanker verdachte afwijkingen worden gevonden, dan worden verdere onderzoeken naar de uitgebreidheid in gang gezet en zal worden overlegd welke behandeling het meest geschikt is.

Schema screening

Schema screening SCOPE trial

Deelnemende centra SCOPE trial