De Barrett Expert Center registratie

De Barrett Expert Center Registratie is een multicenter prospectieve registratie, waarbij de gegevens van alle endoscopische behandelingen, inclusief uitslagen van weefselonderzoeken, worden verzameld van patiënten met een Barrett slokdarm of patiënten met andere slokdarm- of maagziekten, waarvoor behandeling nodig is in een van de 9 Barrett Expert Centra in Nederland. Deze registratie is daarom bedoeld voor patiënten met (een voorloper van) slokdarmkanker of een andere aandoening in de slokdarm/maag waarvoor endoscopische behandeling nodig is in een van de expert centra.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor deze patiëntengroep. We zullen jaarlijks gezamenlijk de uitkomsten van de endoscopische behandelingen evalueren en bespreken om de zorg te blijven verbeteren.

Achtergrond van het onderzoek

Patiënten met een Barrett slokdarm hebben een hoger risico om uiteindelijk slokdarmkanker te ontwikkelen. De standaard behandeling voor dit type slokdarmkanker is endoscopische verwijdering van de tumor, gevolgd door het wegbranden van het overige Barrett slijmvlies in de slokdarm. In Nederland is de zorg en behandeling van patiënten met een Barrett slokdarm gecentraliseerd in 9 ziekenhuizen, ook wel Barrett Expert Centra genoemd. In deze ziekenhuizen hebben de betrokken artsen gezamenlijke besprekingen en trainingen gehad om gelijke en hoge kwaliteit zorg voor patiënten met een Barrett slokdarm en de behandeling van (een voorstadium van) slokdarmkanker na te streven.

Deelnemende centra Barrett Expert Center registratie: