Diagnostiek slokdarmkanker

Indien er sprake is van één van de eerder genoemde klachten, kan besloten worden een kijkonderzoek (gastroscopie) van de slokdarm te verrichten. Met behulp van een flexibele slang (endoscoop) wordt in de slokdarm en maag gezocht naar oneffenheden van het slijmvlies, waar hapjes weefsel (biopten) van worden afgenomen. Als deze biopten onder de microscoop kwaadaardige cellen laat zien, volgen aanvullende onderzoeken om het stadium van slokdarmkanker vast te stellen.

Laboratoriumonderzoek

Er wordt bloed geprikt als voorbereiding op de verschillende onderzoeken en om de algehele gezondheidstoestand in kaart te brengen.

FDG-PET/CT-scan

Bij een bewezen tumor in de slokdarm wordt een Computer Tomografie (CT) scan met contrastvloeistof gemaakt. Dit geeft een gedetailleerd beeld van het lichaam. In de meeste gevallen wordt er ook een FDG-PET (Positron-Emissie-Tomografie)/CT-scan gemaakt. Ongeveer een uur voorafgaand deze scan wordt een kleine hoeveelheid radioactief suiker (FDG) via het infuus toegediend, wat zich vervolgens kan binden aan de weefsels in het lichaam. Met de scan wordt het suikerverbruik in het lichaam zichtbaar gemaakt. Een kankergezwel in de slokdarm en eventuele uitzaaiingen, die veel suiker verbranden, kunnen daarmee worden opgespoord. De kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is overigens niet schadelijk en plast u gewoon weer uit.

Slokdarmkanker FDG CT scan
Slokdarmkanker diagnostiek endoscopische echografie

Een endoscopische echografie (endo-echo)

Dit onderzoek is een combinatie van een endoscopie en gelijktijdige kijkonderzoek met geluidsgolven (endo-echoscopie). Bij een endoscopische echografie wordt een flexibele slang via de mond door de slokdarm en maag tot in de dunne darm ingebracht. Aan het uiteinde van de slang zit behalve een camera (zoals bij een gastroscopie) ook een echoapparaatje ingebouwd, welke geluidsgolven uitzendt. Dit maakt het mogelijk om de slokdarm, de grootte van de tumor en de omgeving rond de slokdarm in beeld te brengen. Tevens kan de arts een biopt afnemen van het weefsel in de slokdarm en eventueel van de lymfeklieren rondom de slokdarm. Dit weefsel wordt vervolgens opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Op basis van al deze uitslagen wordt het stadium van slokdarmkanker vastgesteld. Vervolgens vindt er een overleg met het gehele medisch-specialistisch behandelteam plaats waar alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling aanwezig zijn. Tijdens dit overleg wordt nagedacht over het meest geschikte behandelplan voor elke patiënt. Op de polikliniek bij één van de slokdarmchirurgen of maag-darm-leverartsen wordt het stadium van de ziekte besproken en het behandelplan voorgelegd. Vervolgens wordt er in samenspraak met de patiënt met een behandeltraject gestart.